perjantai 16. lokakuuta 2009

Muutamia kulttuurishokkeja

Seikkailin tuossa verkkopankissa ja mietin valitsinko nyt oikeat näkymät sinne; siinä saa siis itse valita ilmeisesti, mitä sivuja ja toimintoja haluaa nähdä. Jouduin käyttämään ekaa kertaa kunnolla sanakirjaa apuna kun luin pankin kirjeitä ja ohjeita... Ois sanakirjalle toki aikaisemminkin ollut käyttöä, mut en vaan jaksa kantaa sitä mukana, ja sitä on jotenkin vaivalloista selailla.

Kävin myös kirjaston nettihakusysteemin sivuilla... Liikaa toimintoja. Liikaa vaihtoehtoja. Puuh. Eilen opin orientaatiokurssilla, että saksalaisissa kirjastoissa - ainakaan noissa tiedekirjastoissa - ei ilmeisesti ole kirjoja valmiina hyllyssä, vaan ne pitää varata etukäteen ja sitten noutaa hyllystä kun ne tulee jostain. Siis missä piilossa ne kirjat sitten on...? Kirjasto ilman kirjoja. Outoa. Niin se näköjään menee. Näin eilen tuolla Staatsbibliothekissa ihania tosi tosi vanhoja kirjoja jostain 1400-1500-luvuilta, mm. Gutenbergin Raamatun. Niitä vaan halus hypistellä. Ne oli niin ihanan värikkäitä.

Lisää kulttuurishokeeraavia tilanteita: panttisysteemi Stammtischissa (ja tod.näk. myös tänään Mad Maxissa). Kun on juonut juomansa, se pitää viedä panttia vastaan takaisin, niin saa osan rahoista myös takas. Mutta eihän sitä ikinä muista että se pullo/lasi pitää heti viedä takaisin, vaan sen jättää jonnekin, ja yrittää mennä pelkkää panttipolettia vastaan baaritiskille takaisin, mutta eihän siitä sitten mitään tuu, eikä enää muista mihin jätti pullonsa. Turhauttavaa... Kun tätä yritin kritisoida asuntolan saksalaisille, ne ei ymmärtäneet vaan sanoi että se on ympäristönsuojelua. Tai no itseasiassa se oli unkarilainen joka niin sanoi, mut kuitenkin... Yritin selittää, että musta ois kätevämpää jos bileiden järjestäjät korjais bileiden jälkeen pullot ym. muun siivouksen ohessa, niin kuin meillä Suomessa opiskelijabileissäkin tehdään, mutta ilmeisesti se ei sitten vaan olisi niin kätevä systeemi. No jaa...

Mutta nämä positiiviset jutut pitäisi olla myös Suomessa:

1) Pöytäfutissysteemit ruokaloissa ym. hengailutiloissa. On vähän meluisia, mutta hauskoja. En kyllä ole pelannut pöytäfutista vielä kertaakaan.

2) Asiakaspalvelijoiden teitittely. Asiakkaiden teitittely ei riitä, vaan kaupan kassaa ym. virkailijoita pitäisi vastavuoroisesti teititellä, kuten täällä tehdään. Se edistäis mun mielestä asiakaspalvelijoiden ja palvelualojen kunnioittamista, ja ois tasapuolista. Oli muuten hassua, kun keskiviikkoiltana joku suurinpiirtein mun ikäinen jätkä sanoi mua Frauksi (täällä myös neidit kulkevat Frau-tittelillä, kukaan ei sano Fräulein enää... paitsi ehkä pikkutytöistä) ja teititteli, kun se halusi tietää meneekö U6-metro Freimanniin. Suomessa se ois niin outoa, mutta täällä mulle tuli siitä vaan hyvä mieli... Kotona on sitten taas totuttelemista töksäyttelypuhekulttuurin kanssa, saati sitten sen että naapurit ei moikkaa takas rappukäytävässä.

3 kommenttia:

  1. Huh, teitittely on mun painajainen... suomessa se tulee melkein automaattisesti, jenkeissa unohdin aina sanoa sir tai mam... onneks islannissa ei oo enaa teitittelya :D Nicola sano etta sitten ku mennaan Italiaan ni mun ei todellakaan tarvii teititella sen vanhempia tai isovanhempia, mut aattelin silti opetella teitittelemaan kunnolla ja saada enemman pointseja ;D

    aika outo toi panttisysteemi! meilla taas on ihan syvalta se, jokasesta pullosta saa ihan pirun vahan takasin (euroissa 6 senttia) ja ne pitaa vieda erikseen autolla yhteen paikkaan, ja laskea ne ite sita ennen... me vaan heitetaan ne yhteen koriin meidan pesutuvassa, ja landlord kay sitten viemassa ne pois. ois ihan siistia vieda ne ite ku Helilla ja Johannalla on auto, mut oikeesti, kuka jaksaa parin sentin takia.

    VastaaPoista
  2. Saksassahan teititellään aina tuntemattomia ihmisiä ja itseään ylempiä, ainakin muistaakseni?

    En tiedä johtuuko kaupungista vai mistä, mutta Tampereella ainakin naapureita on lähes pakko moikata muuten on epäkohtelias. Eikä se ole vaan tässä kerrostalossa. Tästä oli keskustelua yksissä tupareissa, kun yks tyttö oli muuttanut Turkuun ja ihmetteli, kun naapurit ei moikkaa, minkä takia kaikki piti niitä naapureita outoina.

    -Laura

    VastaaPoista
  3. Joo kyllä täällä pitää kaikkia teititellä. Asuntolan kämppiksiä oon kyllä koko ajan sinutellut. Hesassahan kaikki on niin tylyjä, ettei ne moikkaa vai miten se meni... ;) Turussa taas äiti huomautti mulle kun en moikannut SEN naapureita, joita en oo koskaan nähnytkään. :p

    Panttisysteemistä: jos kaupasta ostaa pulloja ne palautetaan ihan normaalisti automaattiin tai kassahihnan kautta. Mutta ei kai se pantti niin paljon ole, Mensassa kun palauttaa lasipullon se on joku 6 senttiä. Noissa bileissä se on enemmän, mut sitten just katsoo että onpas halpoja juomia, vain 2 e, mutta niistä pitääkin eka maksaa 4-5 e ja kun palauttaa juoman, saa rahat takas. Mutta on se silti Suomen hintoihin verrattuna melko halpaa, vaikka pantin unohtaiskin.

    VastaaPoista